Působení společností bez oprávnění k investičním službám v ČR

Působení společností bez oprávnění k investičním službám v ČR

Nárůst používání internetových platforem k tradingu a zejména mobilních aplikací se podle zkušeností Ambasadora investorů projevuje i četnějšími dotazy na jednotlivé obchodní značky, respektive investiční společnosti a jejich oprávněnost jejich fungování na českém trhu.

V takové případě odkazujeme retailové investory, respektive obchodníky s cennými papíry na web České národní banky, který zahrnuje seznamy regulovaných a registrovaných společností s oprávněním působení na finančním trhu ČR.

Nedávno se ČNB věnovala konkrétnímu případu a vydala upozornění na aktivity společností Plus One Ltd. a EverStride OU. Pod obchodní značkou Nekstra.com je na území České republiky nabízeno obchodování s investičními nástroji typu forex, akcie, komodity a indexy (www.nekstra.com). Nekstra.com je podle ČNB obchodní značka společnosti Plus One Ltd., Suite 305, Griffith Corporate Center P.O. Box 1510, Beachmont, Kingstown, Sv. Vincenc a Grenadiny, registrační číslo 25323. Klientské transakce zpracovává společnost EverStride OU, Harju maakond, Tallinn, Kesklinna linnaosa, Roosikrantsi tn 2-703K, 10119, Estonsko, registrační číslo 14710484.

„Společnosti Plus One Ltd. a EverStride OU nedisponují žádným oprávněním k poskytování investičních ani jiných služeb na finančním trhu v České republice a Česká národní banka jejich činnost nedohlíží,“ upozornila ČNB a odkázala také na dřívější varování před aktivitami společnosti EverStride OU ze strany estonského regulátora: https://www.fi.ee/en/alerts/everstride-ou-wwwmarketcfdcom.

Posláním Ambasadora investorů, na jehož činnosti se podílí Spotřebitelské fórum se Sdružením českých spotřebitelů, je naslouchat retailovým obchodníkům na kapitálových trzích, kteří mají připomínky ke svému brokerovi, resp. poskytovateli obchodní platformy. Domníváte se, že vaše potíže nebyly nebo nemohou být přímým jednáním vyřešeny? Ambasador investorů vám může pomoci zprostředkovat řešení a odpovědět na vaše základní dotazy i případné stížnosti.

Kontakt:

info@ambasadorinvestoru.cz

+420 261 263 574 (pondělí – pátek 9:00 – 12:00)

prudilova