Další broker bez oprávnění cílí na české retailové investory

Další broker bez oprávnění cílí na české retailové investory

V Praze, srpen 2021.

Klienti investičních služeb a platforem zaznamenali zvýšenou aktivitu společnosti Lollygag Partners LTD na trhu EU. Již dříve se tato společnost bez povolení k činnosti v Evropské unii pokusila získat nové klienty například ve Španělsku nebo Portugalsku a varování před aktivitami Lollygag Partners LTD vydal i německý dohledový úřad BaFin.

Česká národní banka v srpnu rovněž vydala upozornění, že Společnost Lollygag Partners LTD, reg. č. 2020/IBC00079, s registrovanou adresou 8 Copthall, Roseau Valley, 00152 Commonwealth of Dominica, která nabízí v češtině možnost investice do akcií, akciových indexů, rozdílových smluv (CFD) a nástrojů peněžního trhu (forex) prostřednictvím internetové prezentace https://finocapital.io/cs, fxactiv.co/cs a https://fxcore.trade/cs/, nemá žádné povolení k poskytování investičních ani jiných finančních služeb v Česku. „Případná investice není ze zákona pojištěna ani jinak chráněna“, uvádí ve svém upozornění z 19.8. 2021 ČNB.

Ambasador investorů se ve své praxi setkává s tím, že klienti brokerů využívajících online obchodních platforem si ne vždy dostatečně prověřují jejich provozovatele, a svěřují tak své osobní údaje a mnohdy i finanční prostředky nedůvěryhodným subjektům. Ambasador investorů proto nabádá k obezřetnosti a věnování dostatečného času screeningu využívané platformy. Přímé vyhledávání v seznamech regulovaných a registrovaných subjektů je možné na webových stránkách České národní banky.

Aktuální legislativa v EU přísně reguluje poskytování investičních a dalších finančních služeb. To ale neznamená, že tato regulace dokáže ochránit i před neregistrovanými poskytovateli, kterým klienti sami své peníze a údaje z neopatrnosti svěří. V případě služeb neoprávněných subjektů na záruky regulace spoléhat nelze.

Posláním Ambasadora investorů, na jehož činnosti se podílí Spotřebitelské fórum se Sdružením českých spotřebitelů, je naslouchat retailovým obchodníkům na kapitálových trzích, kteří mají připomínky ke svému brokerovi, resp. poskytovateli obchodní platformy. Domníváte se, že vaše potíže nebyly nebo nemohou být přímým jednáním vyřešeny? Ambasador investorů vám může pomoci zprostředkovat řešení a odpovědět na vaše základní dotazy i případné stížnosti.

Kontakt:

info@ambasadorinvestoru.cz

+420 261 263 574 (pondělí – pátek 9:00 – 12:00)

www.ambasadorinvestoru.cz

admin