Riziko nekompetence poradců při lákání peněz na fiktivní investice

Riziko nekompetence poradců při lákání peněz na fiktivní investice

V Praze, 25. listopadu 2021

Případ kauzy zázračného investora, kterému čtyři tisíce lidí poslaly více než miliardu korun do investičního fondu, který byl dle dosavadních šetření policie a informací HN a Aktuálně.cz fiktivní, ukazuje, že přinejmenším část naší movité populace má stále ještě rezervy ve finanční gramotnosti. A nejen to, vyšetřování ukazuje, že obdobně jsou na tom i ti, kteří oficiálně drží „papír“, nebo by alespoň měli, že jsou schopni kompetentně vykonávat svou profesi finančního poradce.

Jak uvedla média, „investičnímu géniovi“ Ondřeji Janatovi, jenž je obviněn z podvodu, sloužila k lákání investorů síť stovek finančních poradců, kteří za zprostředkování klientů brali nemalé finanční odměny.  Dle médií přesto vychází najevo, že se ani nezajímali o to, jak má ke slibovanému zhodnocení vkladů dojít, či dokonce přiznali, že nabízeným investicím sami nerozuměli.  Policisté je podle zjištění HN a Aktuálně.cz podezřívají z toho, že  v důsledku tohoto svého počínání tvořili zločineckou organizovanou skupinu.

Ačkoli i tato kauza může vést k dalšímu regulatornímu tlaku na schopnosti, ale i kontrolu činnosti finančních poradců, podle Ambasadora investorů je zásadní vedle finanční gramotnosti klientů používání zdravého rozumu a pravidla obezřetnosti. V praxi většinou nemusíte být finančním expertem, abyste po chvíli diskuse s poradcem poznali, zda vám poskytuje úplné odpovědi na vaše otázky, odkazy na příslušné materiály a nejen finanční, ale i informace o právním charakteru nabízených investic. Pokud se vykrucuje, tlačí a zejména chce, abyste investovali rychle, rozhodně se k ničemu nezavazujte a najděte si důvěryhodnějšího partnera v této oblasti.

Posláním Ambasadora investorů, na jehož činnosti se podílí Spotřebitelské fórum se Sdružením českých spotřebitelů, je naslouchat retailovým obchodníkům na kapitálových trzích, kteří mají připomínky ke svému brokerovi, resp. poskytovateli obchodní platformy. Domníváte se, že vaše potíže nebyly nebo nemohou být přímým jednáním vyřešeny? Ambasador investorů vám může pomoci zprostředkovat řešení a odpovědět na vaše základní dotazy i případné stížnosti.

Kontakt:

info@ambasadorinvestoru.cz

+420 261 263 574 (pondělí – pátek 9:00 – 12:00)

www.ambasadorinvestoru.cz

prudilova