Ambasador investorů varuje před riziky srovnávačů brokerů

Ambasador investorů varuje před riziky srovnávačů brokerů

 

Ambasador investorů varuje před riziky srovnávačů brokerů

Kromě stížností na rizikové produkty a jednání některých brokerů registruje Ambasador investorů nově také varování před naoko objektivními recenzními weby.

Ty nabízejí srovnání brokerů nejen v souměřitelných parametrech, jako jsou poplatky nebo regulace, ale i v řadě subjektivních hodnocení. Zatímco některé brokery až nekriticky „vynášejí do nebe“, jiné zatracují, přestože jde evidentně o hráče se stejným typem licence i parametry služeb.

Koneckonců proč ne, ale v takovém případě nabádáme, aby si návštěvník takového webu nejprve zjistil, zda daná stránka – tvrdí-li o sobě, že je nezávislá – neposkytuje současně služby tzv. afilace, tzn. zda v podstatě nedostává provize od partnerských brokerů za přilákání nových klientů.

Po naší analýze webových srovnávačů musíme konstatovat, že jen minimum z nich takové partnerství v konkrétních případech přiznává. Jak si tedy poradit?

Kromě celkové obezřetnosti je zde několik hlavních znaků, podle kterých takový ne zrovna objektivní web poznáte:

  1. V recenzích nápadně chválí brokery, kteří mají shodou okolností také zvýrazněné odkazy na zřízení klientského účtu.

 

  1. Naopak ostře kritizováni jsou ostatní brokeři, a to přestože mají řádnou licenci a podléhají stejné regulaci, nabízejí stejnou obchodní platformu a mají rámcově stejné obchodní podmínky.

Jak dlouhodobě spotřebitelům radíme, i při výběru tak specifické služby jako je broker kapitálových produktů, by se měl člověk řídit hlavně zdravým selským rozumem.

Podívejte se na naše tipy, jak se vyhnout podvodným brokerům. Zde jsou první čtyři signály:

– nezvedá telefon a neodpovídá na email, který uvádí na svém webu

– garantuje výnosy

– neuvádí licenci platnou pro EU

– neuvádí obchodní podmínky

Pokud chcete vědět více o rizicích na trhu, neváhejte se obrátit na naši poradnu. Více o činnosti Ambasadora investorů provozovaném Spotřebitelským fórem a Sdružením českých spotřebitelů zde.

Stáhněte si tiskovou zprávu zde. 

prudilova