Kryptoměny z pohledu českých investorů a blížící se regulace na úrovni EU

Kryptoměny z pohledu českých investorů a blížící se regulace na úrovni EU

V Praze, říjen 2021.

Nejznámější kryptoměna bitcoin zaznamenala v předposledním říjnovém týdnu historické maximum na úrovni 1.446.091 Kč za jednu minci. Investoři by měli být při nákupu kryptoměn obezřetní a zvážit, zda takováto forma investice odpovídá jejich investorskému profilu a zda náležitě rozumí všem možným rizikům. Regulaci kryptoměn připravuje také Evropská unie.

Kladete si otázku, zda máte coby investor zahrnout do svého portfolia také kryptoměny? K utříbení myšlenek při řešení této otázky lze sáhnout ke článku na Roklen24 „Tři otázky, které by si měl každý začínající investor do kryptoměn pro sebe zodpovědět“ od Kryštofa Kruliše, předsedy správní rady Spotřebitelského fóra, které spolupracuje na zajišťování Ambasadora investorů. Mezi tři otázky patří 1) ujasnit si co si o kryptoměnách sám investor myslí, 2) zvážit, zda taková investice odpovídá individuálnímu investorskému profilu a, v případě rozhodnutí investovat do kryptoměn, 3) promyslet, jak si technicky zajistit bezpečný přístup ke svému účtu kryptoaktiv.

Kryptoměny zároveň neunikají zájmu regulátorů. Na národní úrovni se již vyjasnilo, jak o kryptoměnách účtovat a jak na zisk z nákupu kryptoměn aplikovat daňové předpisy. Podrobnější regulace se připravuje také na úrovni Evropské unie, jejíž instituce projednávají návrh balíčku předpisů zaměřených na digitální finance, který má řešit i problematiku kryptoměn. Ke zřízení směnárny kryptoměn například dosud postačuje volná živnost. Projednávaná legislativa by měla režim směnáren kryptoměn či související poradenství podřídit zvláštnímu režimu. Více si můžete přečíst v článku na Euractiv „Kryptoměny jsou v Česku hit. EU nyní chystá jejich regulaci“, který vychází z debaty za účasti Kryštofa Kruliše, představitele jedné z organizací zajišťujících Ambasadora investorů.

Kontakt:
info@ambasadorinvestoru.cz
+420 261 263 574 (pondělí – pátek 9:00 – 12:00)
www.ambasadorinvestoru.cz

prudilova