Vysoká inflace tlačí investory do vyššího rizika

Vysoká inflace tlačí investory do vyššího rizika

Není to tak dávno, co jsme si stěžovali na nízké úrokové sazby na bankovních účtech, včetně spořicích či termínovaných. Ty se sice v posledních měsících zvyšují, na inflaci to ale ani zdaleka nestačí. Kdo tedy chce dvouciferné tempo zdražování vyzvat na souboj, bude se muset poohlédnout po méně konzervativních investicích. S nimi je spojena vyšší míra investičního rizika, což je ale zcela normální věc, neboť vztah mezi výnosem a rizikem je při investování vzájemně provázán bez ohledu na to, jak rychle se momentálně cenová hladina zvedá. Na druhou stranu, míra nejistoty, projevující se na trzích nadprůměrnou volatilitou, dosáhla pod vlivem války na Ukrajině už dlouho nepoznaných výšin. Ta činí z každé investice do akcií, měnového páru, kryptoměny či různých derivátů, včetně oblíbených CFD (Contracts-for-difference, tedy rozdílové smlouvy) ještě rizikovější aktivum než obvykle.

Jak se s takovým rizikem vypořádat? Zázračný recept neexistuje. Investor s nízkou afinitou k riziku se bude muset smířit s tím, že inflace jeho úspory přece jen znehodnotí. Jak moc, záleží právě na produktu, který si zvolí. Pro běžného investora tak připadají v úvahu investice do podílových fondů, které investují do nejrůznějších typů cenných papírů. Za vhodný lze považovat takový fond, který nabízí vyvážené portfolio investic a jehož správci s tímto portfoliem navíc aktivně pracují. Tedy jsou schopni reagovat na vývoj cen jednotlivých akcií, úrokových sazeb dluhopisů, případně komodit. I zde stále platí zásada, že je lepší do takových fondů investovat pravidelně po menších částkách.

Investorům je zároveň doporučováno, aby ani část portfolia, kterou mají vyčleněnu na rizikové aktivity, nesázeli jen na jednu kartu, nýbrž drželi aktiva ve vyváženém mixu. Nevýhodou je vedle mnohem vyššího rizika ovšem také náročnost na řízení takového portfolia. Znamená to nejen vhodný výběr konkrétních akcií či CFD instrumentů, ale také pravidelné sledování, jak se ceny vybraných aktiv vyvíjejí. Není výjimkou, že třeba v případě kryptoměn se kurs může pohnout jedním či druhým směrem o desítky procent během několika hodin. Dnešní doba tak dále zvyšuje nároky na aktivní správu portfolia.

Posláním Ambasadora investorů, na jehož činnosti se podílí Spotřebitelské fórum se Sdružením českých spotřebitelů, je naslouchat retailovým obchodníkům na kapitálových trzích, kteří mají připomínky ke svému brokerovi, resp. poskytovateli obchodní platformy. Domníváte se, že vaše potíže nebyly nebo nemohou být přímým jednáním vyřešeny? Ambasador investorů vám může pomoci zprostředkovat řešení a odpovědět na vaše základní dotazy i případné stížnosti.

Kontakt:
info@ambasadorinvestoru.cz
+420 261 263 574 (pondělí – pátek 9:00 – 12:00)
www.ambasadorinvestoru.cz

prudilova