Narůstá případů phishingu zneužívajících oficiální autority

Narůstá případů phishingu zneužívajících oficiální autority

Ambasador investorů upozorňuje na případy, kdy se podvodníci snaží získat přístupové údaje k účtům klientů finančních služeb prostřednictvím fiktivních nebo podvodných organizací, které se prezentují jako autority.

Jedná se o různé takzvané profesní nebo odborné komory, komise či „pracovní skupiny“, které se snaží zneužít aktuálních turbulencí na kapitálových trzích k získání citlivých údajů investorů a slibují jim získání ušlých zisků zpět.

Aktuálně se podvody nevyhýbají ani zneužití skutečných autorit, jakou je třeba Česká národní banka, a to přímo výzvami k úhradě různých poplatků za účelem získání “výhry”.

Jak ČNB uvádí ve svém zářijovém upozornění:  “… phishingové útoky jsou vedeny subjektem s označením „Finanční pracovní skupina“ (FATF) s tím, že adresát má údajně možnost získat vysokou finanční částku uloženou na zadržené kartě Mastercard, nebo dokonce výhru prostřednictvím karty Mastercard. Pisatel údajnou výhru podmiňuje doložením dokumentů týkajících se pojištění finančních prostředků a okamžitou úhradou poplatku za pojištění ve výši několika tisíc britských liber.”

Ambasador investorů vždy doporučuje klientům obezřetnost. Podezřelé zprávy, upozornění a telefonáty je třeba ignorovat. V druhé řadě je třeba si vždy prověřit subjekt poskytující finanční služby. Toto odvětví je v EU regulované čili je nutné si u regulátora ověřit, že má daný subjekt licenci pro svou činnost v EU. A v řadě třetí, radíme vždy používat selský rozum. Tak, jak je člověk zvyklý rozmyslet si dvakrát, než někam pošle své peníze, měl by si i rozmyslet, zda kamkoli pošle citlivé osobní údaje, včetně přihlášení se přes profily v sociálních médiích, ze kterých už je jen jeden krůček ke zpřístupnění platebních informací podezřelému subjektu.

Posláním Ambasadora investorů, na jehož činnosti se podílí Spotřebitelské fórum se Sdružením českých spotřebitelů, je naslouchat retailovým obchodníkům na kapitálových trzích, kteří mají připomínky ke svému brokerovi, resp. poskytovateli obchodní platformy. Domníváte se, že vaše potíže nebyly nebo nemohou být přímým jednáním vyřešeny? Ambasador investorů vám může pomoci zprostředkovat řešení a odpovědět na vaše základní dotazy i případné stížnosti.

Kontakt:

info@ambasadorinvestoru.cz

+420 261 263 574 (pondělí – pátek 9:00 – 12:00)

prudilova